
Poradnia dla Zdrowia – Warzywa w walce z nadwagą
Jedynym bezkarnym obżarstwem jest obżarstwo warzywne. Warzywa są podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która przez specjalistów uważana jest za jedną z najzdrowszych diet. Jarzyny powinniśmy jeść jak najczęściej, ponieważ chronią nas przed tyciem, nadciśnieniem czy chorobami serca. Warzywa mają wiele istotnych właściwości, zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika, czyli substancji niezbędnych w zrównoważonej diecie. Dodatkowo posiadają antyoksydanty, które odtruwają organizm oraz działają przeciwstarzeniowo, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo. Kaloryczność jarzyn jest bardzo mała. Wyjątkiem są warzywa strączkowe, które powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach, mają one jednak dużo białka i błonnika, więc mogą świetnie zastąpić mięso.
W jakiej postaci jeść warzywa? Najlepiej surowej – nie tracą wtedy żadnych właściwości odżywczych. Wyjątek stanowi pomidor, który zawiera najwięcej przeciwutleniacza likopenu w koncentracie. Pamiętajmy także, aby nie łączyć w daniu pomidora z ogórkiem, ponieważ substancje zawarte w ogórku hamują właściwości pomidora m.in. ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Wybierajmy warzywa świeże, młode i przede wszystkim sezonowe. Jarzyny gotujmy w całości, dopiero później pokrójmy, dzięki czemu zachowamy w nich więcej związków odżywczych. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest gotowanie warzyw na parze, nie stracą one koloru, dobrego i często słodkiego smaku oraz aromatu. Dodatkowo ograniczymy tłuszcz, którego się tu nie używa, a woda – dodana w niezbędnej do wytworzenia pary ilości – nie zabiera potrawom cennych składników. Zielone jarzyny np. szpinak, szczaw czy fasolkę szparagową należy trzymać krótko na ogniu oraz warto je popijać sokiem pomarańczowym lub sokiem z cytryny – dzięki witaminie C nasz organizm łatwiej przyswoi cenne żelazo. W naszej diecie nie powinno zabraknąć także papryczki chilli. Zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza metabolizm.
Tak więc, warto do codziennej zdrowej diety włączyć klika porcji warzyw. Oprócz odpowiedniej masy ciała, lepszego samopoczucia i zdrowszego wyglądu zapewnimy sobie dłuższe i smaczniejsze życie.
Najnowsze komentarze