
Poradnia dla Zdrowia – Sałaty i sałatki na wiosnę
Sałata to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych, między innymi beta-karotenu, żelaza, witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Jest idealnym elementem diety na odchudzanie – wysmukla sylwetkę, poprawia trawienie, pomaga w przypadku zaparć. Bardziej bogate w składniki odżywcze są ciemne, zewnętrzne liście, do których słońce dociera najszybciej. Mają zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych niż liście środkowe. Najwięcej kwasu foliowego i przeciwutleniaczy zawierają sałaty ciemnozielone oraz czerwone, np. lollo, rukola. Sałata lollo – biała lub czerwona ma ostry smak, natomiast odmiana zielona lub bordowa – mają mnóstwo przeciwutleniaczy i błonnika. Rukola – ma pikantny, szczypiący smak, dużo witamin i składników mineralnych. Najczęściej spotykana w sklepie sałata, to sałata głowiasta (masłowa),wspomaga trawienie i pomaga utrzymać dobrą kondycję włosów i paznokci. Z kolei endywia zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż inne gatunki, przyspiesza trawienie i pobudza apetyt. Dlatego powinno się ją jeść pod koniec posiłku. Roszponka doskonale nadaje się do sałatek ze względu na walory smakowe – ma aromatyczny, lekko orzechowy smak.
Do zalet sałaty należy również to, że jest niskokaloryczna. Dlatego powinna być nieodzownym elementem diety odchudzającej, nie tuczy a daje mnóstwo witamin oraz syci. Dodajmy ją więc do kanapek, obiadu oraz używajmy jako bazę do sałatek. Nie zapominajmy jednak o tym, że gdy zalejemy ją sosem z dodatkiem majonezu, połączymy z serem żółtym, dodamy jajka lub tłuste mięso , to najprawdopodobniej potrawa ta będzie miała więcej kalorii niż tradycyjny schabowy z kapustą zasmażaną. Jeżeli natomiast jadamy na mieście to wydaje nam się, że najzdrowszym i najmniej kalorycznym wyborem będą sałatki. Jeżeli jednak będzie ona zalana dużą ilością sosu bądź oleju, to i kalorii będzie znacznie więcej. Dlatego zawsze prośmy, aby sos do sałatek podano na osobnym talerzu. Wtedy jesteśmy w stanie skontrolować ilość kalorii w daniu. Unikajmy natomiast surówek i sałatek kupowanych w sklepach – dodaje się do nich konserwanty, aromaty, barwniki oraz regulatory kwasowości.
Najnowsze komentarze