
Poradnia dla Zdrowia – Przyprawy na lepszą przemianę materii
Przyprawy i świeże zioła dodają smaku potrawom, ale także pobudzają przemianę materii, działają rozgrzewająco, często oczyszczająco i przeciwzapalnie. Dostarczają witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Niestety coraz bardziej popularne stają się gotowe przyprawy i mieszanki przypraw z glutaminianem sodu na czele – kostki rosołowe, maggi, vegety, sosy w torebkach itp. Mieszanki takie zawierają mnóstwo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, powodują nadciśnienie i sprzyjają otyłości, a przy tym nie mają żadnych wartościowych składników odżywczych. Zawierają za to oprócz soli, sztuczne ulepszacze smaku i zapachu oraz niezdrowe kwasy tłuszczowe trans, które są odpowiedzialne za rozwój miażdżycy. Dlatego wybierajmy świeże zioła , takie jak rozmaryn, bazylia, tymianek, lubczyk, koperek, natka pietruszki, majeranek, koper, kolendra, mięta, kminek, imbir , cynamon czy pieprz. Świeże przyprawy są niezwykle ważne w procesie odchudzania, gdyż przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie, a przy tym nie zawierają soli i nie zatrzymują wody w organizmie, dzięki czemu lepiej spala się tkanka tłuszczowa. I tak na przykład –rozmaryn ułatwia trawienie tłustych potraw, lubczyk – działa moczopędnie, oczyszcza nerki i poprawia przemianę materii, koper – wspomaga pracę jelit, zapobiega kolkom, ułatwia wypróżnianie, kolendra działa żółciopędnie i przyspiesza trawienie. Imbir ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka, ma również korzystny wpływ na pracę jelit a pieprz sprzyja wydzielaniu soków trawiennych oraz zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze. Przyprawy bardziej polecane są świeże niż suszone, gdyż zawierają olejki eteryczne, które podczas suszenia szybko się utleniają. Są wrażliwe na podgrzewanie, więc aby nie straciły swoich właściwości i aromatu, powinny być dodawane na sam koniec gotowania . Przed użycie najlepiej rozetrzeć je w palcach – wtedy aromat szybciej się z nich uwolni. Przyprawy dodawaj do zup, sosów, sałatek i surówek, przyprawiaj nimi mięsa – będą twoim sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.
Najnowsze komentarze