
Poradnia dla Zdrowia – Ketchup i inne dodatki
Ketchup, musztarda, majonez, sos sojowy, ćwikła, ocet i wiele innych dodatków można spotkać w polskiej kuchni. Ale czy są zdrowe i czy nie zawierają zbyt dużo kalorii?
Najzdrowsze, a zarazem najmniej tuczące są oczywiście sosy i dodatki na bazie warzyw lub owoców. Zdrowym i polecanym jako dodatek do potraw jest chrzan. Posiada wiele walorów smakowych, a przy tym zawiera mnóstwo witaminy C, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, oraz co ważne szczególne dla osób odchudzających się – przyspiesza metabolizm, stymulując wydzielanie soków trawiennych. Uważajmy natomiast na sosy chrzanowe, które zawierają mnóstwo kalorii.
Bardzo korzystnie na organizm działa również ćwikła. Ma wiele składników odżywczych i niewiele kalorii. Buraki zawierają tzw. polifenole, które chronią przed starzeniem i przywracają równowagę w przewodzie pokarmowym. Wypłukują z organizmu toksyny, szczególne kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu oraz spowalnia procesy metaboliczne w organizmie. Zawierają za to błonnik pokarmowy, który reguluje wypróżnianie.
A co z ketchupem, który dominuje w polskiej kuchni? Na pewno należy czytać skład na opakowaniu ketchupu. Pomidory to jedyne warzywa, które po obróbce termicznej nie tracą swoich cennych składników odżywczych, a wręcz przeciwnie pomnażają je. Ketchup i koncentrat pomidorowy zawierają mnóstwo likopenu oraz witaminy C i E. Szczególnie polecany jest koncentrat, gdyż nie zawiera substancji słodzących i niepotrzebnych konserwantów. Wybierając jednak ketchup zwracajmy uwagę czy nie zawiera cukru, barwników i substancji konserwujących.
Z dodatków do potraw, których powinniśmy natomiast unikać to na pewno sos sojowy . Ten najczęściej dostępny na rynku, to mieszanka wody, soli i glutaminianu sodu – zatrzymuje wodę, uzależnia oraz pobudza apetyt. Majonez również nie jest polecany, głównie ze względu na wysoką kaloryczność.
Najnowsze komentarze