
Poradnia dla Zdrowia – Kawa po śniadaniu
Kawa wypijana w rozsądnych ilościach pobudza krążenie, układ oddechowy, poprawia koncentrację, obniża napięcie mięśni . Nie powinno jej się pić wieczorem , bo może w przypadku niektórych osób utrudniać zasypianie. Nie jest zalecana również na czczo – nie powinno się jej wypijać zamiast pierwszego śniadania ani przed pierwszym posiłkiem, gdyż zmienia wrażliwość organizmu na insulinę i może powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru po jedzeniu. Natomiast kawa wypijana po pierwszym posiłku usuwa zmęczenie, wzmacnia serce oraz pomaga pozbyć się zakwasów po intensywnym wysiłku fizycznym. Bezpieczna ilość kawy do maksymalnie 3-4 filiżanki dostarczające 300-400mg kofeiny. Umiarkowane picie kawy ma działanie wyszczuplające. Zmniejsza wydzielanie insuliny, przez co zmniejsza się odczuwanie głodu. A więc innymi słowy daje uczucie sytości. Kawa zawiera bardzo mało kalorii – ma zaledwie 2 kcal w 100ml. Ale musimy pamiętać, że pita ze śmietanką, tłustym mlekiem, z cukrem bądź podana z lodami, bitą śmietaną posypana czekoladą lub oblana likierem – staje się bombą kaloryczną. Co zatem warto dodawać do kawy? Najzdrowszym wyborem będzie mleko odtłuszczone , tzw. świeże o zawartości od 1-2% tłuszczu, które zachowuje najwięcej wartościowych składników odżywczych. Ale już śmietanki w kartoniku czy mleko skondensowane mają bardzo dużo białka i tłuszczu, a jeśli jeszcze są słodzone – zawierają mnóstwo niepotrzebnych kalorii, które z pewnością odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej.
A jaką kawę wybierać ? Najlepszy gatunek kawy to arabica – lekko kwaskowata, delikatna, z czekoladowym posmakiem. Robusta to kawa gorszej jakości, zawiera mnóstwo kofeiny, ma ostryi bardziej gorzki smak. Bardziej polecana jest kawa kupowana z ziarnach niż mielona. Powinno się ją mielić tuż przed parzeniem, najlepiej w młynku ręcznym. A co z kawą rozpuszczalną? Niestety uważa się, że to już nie kawa ale pośredni gatunek spreparowany przemysłowo. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej jest dość złożony, ale w dużym skrócie jest do kawa naturalna zaparzana a następnie odparowana. Niestety, ale w takiej wersji nie jesteśmy w stanie sprawdzić z jakiego surowca nasza kawa pochodzi.
Najnowsze komentarze