Poradnia Dietetyczna Dla Zdrowia Natalia Kudra, 97-300 Piotrków Trybunalski, ul. Belzacka 97B, e-mail: kontakt@poradniadlazdrowia.pl, telefon +48 530 700 894

Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Poradnia dla Zdrowia - Czy dieta bezglutenowa odchudza?

Poradnia dla Zdrowia – Czy dieta bezglutenowa odchudza?

W ostatnim czasie bardzo popularna stała się dieta bez glutenu. Ale czy rzeczywiście jest to dieta dobra dla każdego? Gluten to mieszanina białek roślinnych znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Nie ma wprawdzie większych wartości odżywczych, ale pełnowartościowe produkty, w których występuje –tak. Są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, no i oczywiście w błonnik pokarmowy. Zaleca się, aby ponad połowa wszystkich węglowodanów w diecie pochodziła z produktów pełnoziarnistych. Eliminując zatem z diety pszenicę, żyto czy jęczmień, a więc zboża w których gluten występuje, musimy wówczas wprowadzić do diety inne produkty, które uzupełnią niedobory składników odżywczych. Nieodpowiednio zbilansowana dieta bezglutenowa prowadzi do niedoborów wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, co może prowadzić do zaparć i może sprzyjać otyłości. Bardzo często utrata wagi w diecie bezglutenowej jest związana z ograniczeniem węglowodanów. Gluten pobudza wprawdzie apetyt oraz przy trawieniu wydziela związki, które pobudzają receptory w mózgu wywołujące euforię. Zjadamy więc pokarmy bogate w gluten w ilości większej , niż ich naprawdę potrzebujemy. Dieta bez glutenu nie jest jednak dietą odchudzającą. Produkty bezglutenowe mogą bowiem zawierać więcej kalorii, niż inne oraz mogą mieć wyższy indeks glikemiczny. Często produkty, które nie zawierają glutenu zawierają więcej tłuszczów oraz skrobi, aby uzupełnić braki glutenu. Jeżeli istnieje potrzeba wykluczenia bądź ograniczenia glutenu w diecie, należy zwrócić uwagę na jakość i skład kupowanych produktów bezglutenowych. Dla kogo zatem jest zalecania dieta wykluczająca gluten z żywności? Dieta bezglutenowa jest niezbędna i musi być restrykcyjne przestrzegana przez osoby chore na celiakię, a także przez osoby cierpiące na alergię bądź na nadwrażliwość na gluten. Wówczas dieta ta ma zastosowanie do końca życia. Natomiast osoby zdrowe, które wykluczają z diety gluten narażają się na duże ryzyko występowania niedoborów pokarmowych.