PIEROGI Z SOCZEWICĄ, KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Farsz:
• czerwona soczewica, 1 szklanka
• suszone podgrzybki, 40g
• sól i świeżo mielony pieprz
• czosnek- 2 ząbki
• kapusta kiszona 1 i 1⁄2 szklanki
• liście laurowe, 3 sztuki
• oliwa, 2 łyżki
Ciasto:
• mąka pszenna razowe– 2 szklanki
• szczypta soli
• gorąca woda – 1 szklanka
Przygotowanie: Soczewicę wypłucz, zalej wodą, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, gotuj 15 minut, aż soczewica wchłonie płyn. Odstaw.Grzyby zalej zimną wodą, odstaw do namoczenia na co najmniej 30 minut. Ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Czosnek obierz i posiekaj. Kapustę kiszoną podsmaż z czosnkiem na oliwie, zalej 1⁄2 szklanki wody, dodaj liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj aż kapusta zmięknie, a woda wyparuje. Kapustę i grzyby posiekaj, wymieszaj z soczewicą, dopraw farsz solą i dużą ilością świeżo mielonego
pieprzu. Przygotuj ciasto na pierogi, następnie powycinaj kwadraty i nakładaj po łyżce nadzienia. Ugotuj.
ŁOSOŚ PIECZONY Z KOPERKIEM I Z ZIEMNIAKAMI (4 porcje)
Składniki:
• 500 g łososia
• 600 g ziemniaków
• garść posiekanego koperku 10 g
• 2 ząbki czosnku 10 g
• cytryna 100 g
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 20 minut. W tym czasie natrzyj łososia przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posyp solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Zawiń w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki razem z łupinką przekrój na ćwiartki, oprósz solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz rybę i ziemniaki przez 20 minut. Łososia skrop sokiem z cytryny.
KARP W MIGDAŁACH – na 1 porcję
Składniki:
• filet z karpia 120g
• mleko 50g
• mąka pszenna razowa 30g
• sok z cytryny
• płatki migdałowe1 łyżka
Przygotowanie:
Karpia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 3 godziny. Po ty czasie wyjmji karpia z lodówki , obtaczaj w mące, mleku i w płatkach migdałowych. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza. Piecz na papierze do pieczenia przez 15 minut, obróc na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z JAJKIEM
Składniki:
• 2 filety śledziowe matjas bez oleju 200 g
• 1 jajko
• 3 ogórki kiszone 60 g
• 4 łyżki ugotowanej kukurydzy 60 g
• 6łyżek ugotowanego groszku 80 g
• 3 łyżki dietetycznego majonezu
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. W gorącej wodzie ugotuj mrożoną kukurydzę i groszek, i ostudź. Jajko ugotuj na twardo. Śledzie odciśnij z wody i pokrój w kostkę. Jajko również pokrój. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i sosem a la majonez. Dopraw solą i pieprzem.
DOMOWY MAJONEZ
Składniki:
• 2 żółtka 40 g
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki ksylitolu (cukru brzozowego) 3 g
• 1 łyżkę musztardy 15 g
• 1 łyżkę octu
• 1 szklanka dobrej oliwy 215 g
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlej żółtka, dodaj sól, cukier i musztardę i miksuj na gładką masę, powoli dolewając oliwę. Gdy dolejesz połowę oliwy, dodaj ocet i kontynuuj dodawanie oliwy, ciągle miksując masę. Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce do 3 dni.
Najnowsze komentarze