DIETETYCZNY SERNIK
Składniki:
• 500 g chudego twarogu
• 3 jajka
• 2 łyżki oleju kokosowego 40 g
• 4 łyżki mąki ryżowej 50 g
• 6łyżek ksylitolu 90 g
• 1 Łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
• laska wanilii lub aromat śmietankowy
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. W misce utrzyj mikserem żółtka z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodawaj powoli ser i ciągle miksuj. Dodaj mąkę ryżową i proszek do pieczenia i miksuj na gładką masę. Dodaj ziarenka wanilii lub aromat i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę (dodaj do białek trochę wody i soli, wtedy łatwiej się ubiją). Wymieszaj delikatnie masę serową z pianą z białek, wyłóż masę do foremki pokrytej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. foremka – 18 cm . Piecz sernik przez 40-50 minut. Polej polewą z czekolady gorzkiej.
PIERNIK POMARAŃCZOWY Z MĄKI JAGLANEJ
Składniki:
• 200 g mąki jaglanej
• 100 g oleju kokosowego
• 120 g ksylitolu
• 100 ml mleka 0,5 % tłuszczu
• 2 jajka 120 g
• 1 pomarańcza 200 g
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
• 2 łyżki przyprawy do piernika
• 1 łyżka ciemnego kakao 10 g
• aromat śmietankowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce z małymi oczkami. Następnie wyciśnij z niej sok do kubka. Jajka wbij do miski i zmiksuj na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodaj ksylitol i dalej miksuj. Dodaj do masy olej koksowy, mleko oraz sok pomarańczowy i kontynuuj miksowanie. Następnie wsyp powoli mąkę, ciągle miksując oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz aromat śmietankowy i wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju koksowego. Moja forma była mała – miała 18 cm średnicy. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut.
CIASTO Z ORZECHAMI I Z DYNIĄ
Składniki:
• 1 jajko
• 90 g cukru brązowego
• 75 g masła, roztopionego
• ok 140 g świeżej, drobno posiekanej dyni
• 160 g mąki pszennej razowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ łyżeczki imbiru w proszku
• szczypta soli
• 75 g orzechów włoskich, podprażonych i drobno posiekanych
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie prażymy na patelni i siekamy bardzo drobno (malakserem lub nożem).
- Dynię myjemy i kroimy. Wydrążamy środek z pestkami, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. Odkładamy na bok.
- W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, mieszamy jajko z cukrem,roztopionym masłem i dynią. Następnie dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy orzechy włoskie i krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20cm.
- Pieczemy od 28 do 35 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ciasto z dynią dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy orzechami.
Dodatkowo:
• 90 g białej czekolady
• ok 25 g orzechów włoskich, posiekanych
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy orzechami.
MAKOWIEC NA PEŁNOZIARNISTYM KRUCHYM SPODZIE
Ciasto:
• pół szklanki mąki pełnoziarnistej 60 g
• pół szklanki zwykłej mąki pszennej 60 g
• 40 g oleju kokosowego
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki ksylitolu 30 g
• 2-3 łyżki wody
Masa budyniowo- makowa:
• 1 proszek budyniowy bez cukru
• 400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
• 100 g suchego maku
• 2 łyżki ksylitolu 30 g
• kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, żółtka, ksylitolu i proszku do pieczenia ugnieć ciasto – dodaj trochę wody, jeśli nie będzie chciało się wyrobić. Owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj masę budyniowo- makową. Przygotuj budyń z dodatkiem ksylitolu tak, jak to opisano na opakowaniu budyniu. Pamiętaj, że musisz dodać mniejszą ilość mleka – 400 ml. Do ciepłej masy budyniowej dodaj mak i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na spodzie formy keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika wyłóż na nie masę budyniową i piecz kolejne 30-40 minut.
Najnowsze komentarze