Poradnia Dietetyczna Dla Zdrowia Natalia Kudra, 97-300 Piotrków Trybunalski, ul. Belzacka 97B, e-mail: kontakt@poradniadlazdrowia.pl, telefon +48 530 700 894

Dieta dla seniorów

Zarówno starzenie się organizmu, jak i starość są zjawiskiem biologicznym i należą do kolejnych etapów życia człowieka.  Starzenie się to proces fizjologiczny i przebiega w różnym tempie u różnych ludzi i uwarunkowane jest zarówno czynnikami genetycznymi, jak i środowiskowymi.

Obecnie długość życia człowieka wydłuża się i należy zadbać o jak najlepszą jakość życia osób starszych. Jednym z bardzo ważnych elementów wpływających na zdrowie seniorów jest właśnie żywienie. Celem zdrowej diety u osób starszych jest pokrycie aktualnych potrzeb organizmu w sposób możliwie opóźniający naturalne procesy starzenia się. Niezwykle istotne jest zapewnienie przyjemności ze spożywanych posiłków, zwracając przy tym uwagę na ograniczenia wynikające z występowaniem zaburzeń w odczuwaniu smaku i zapachu, i łagodząc przy tym występujące dolegliwości. Ludzie w wieku podeszłym potrzebują tych samych składników odżywczych, co osoby młode. Jednak w miarę starzenia się organizmu zapotrzebowanie na kalorie zmniejsza się, natomiast zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze wzrasta.

Aby zapewnić organizmowi dietę pokrywającą zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, należy zadbać o urozmaicenie pożywienia. Nie ma produktu, który dostarczałby wszystkich składniki odżywcze. Dlatego należy spożywać produkty z różnych grup żywności, wybierając te najbardziej wartościowe: zbożowe – pieczywo razowe, makarony, kasze z grubego przemiału, warzywa i owoce, produkty nabiałowe – mleko, kefir, jogurt czy twarożki. W diecie osób starszych nie może zabraknąć produktów mięsnych a także ryb, roślin strączkowych, jaj oraz tłuszczów roślinnych bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe,np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy oleju lnianego. Należy uwzględnić również tolerancję poszczególnych produktów przez osoby starsze oraz ich preferencje i upodobania.